Este necesar să schimbați uleiul din cutia de viteze manuală?

Fiecare șofer știe când să schimbe uleiul de motor din vehiculul său, care îndeplinește funcții foarte importante, cum ar fi lubrifierea sau spălarea murdăriei. La fel de important este uleiul din cutia de viteze manuală, deci nu uitați să îl verificați sau să îl schimbați din când în când.

Producătorii declară în mod obișnuit uleiul de transmisie ca pe viață și, în unele cazuri, nu includ ulei de înlocuire în planul de service. Cu toate acestea, rețineți că schimbarea uleiului din transmisia manuală cel puțin din când în când este foarte importantă, în special pentru modelele mai vechi care au „zburat” deja câțiva kilometri, deoarece acest lucru vă poate economisi vizite de service inutile și, bineînțeles, reparații cheltuieli.

Pentru ce este bun uleiul de transmisie?

Uleiul din transmisia manuală îndeplinește sarcini importante, cum ar fi reducerea frecării, adică a forțelor de frecare între componentele individuale. Acest lucru afectează schimbarea corectă a vitezei și buna funcționare a transmisiei. Nu în ultimul rând, se ocupă și de alimentarea cu căldură și astfel reduce temperatura componentelor transmisiei. De aceea, aveți grijă când selectați uleiul de transmisie. Un litru de ulei de transmisie de calitate costă aproximativ 7 euro pentru o mașină obișnuită.

De ce să schimbi uleiul de transmisie manuală?

În timp, uleiul din cutia de viteze se uzează și pierde proprietăți importante, cum ar fi vâscozitatea (rezistența la curgerea uleiului). Desigur, în timpul utilizării normale, rumeguș metalic mic este eliberat în cutia de viteze de la lame și rulmenți, care sunt prinși pe un dop de scurgere magnetic. Cu toate acestea, un anumit rumeguș mai mic este eliberat atunci când uleiul se încălzește și continuă să circule în transmisie cu impunitate. Acest rumeguș este ceea ce vă consumă încet transmisia. Prin urmare, este bine să scurgeți uleiul din când în când și să îl înlocuiți cu unul nou. Cu toate acestea, nu uitați să aruncați uleiul în mod corespunzător.

Schimbarea la timp a uleiului în transmisia manuală

Înlocuirea trebuie efectuată în timp util, deci nu ignorați fenomenele însoțitoare care indică necesitatea înlocuirii, cum ar fi de ex. rupere sau consum crescut de combustibil. Adesea, există și probleme cu includerea gradelor 1 și 2. Uleiurile de transmisie sunt de obicei de culoare roșie, dar se întunecă după uzură, cu un semn alarmant de negru și miros. Din acest motiv, este necesară o înlocuire în timp util, de obicei la fiecare 65.000 km sau după 5 ani . Dar totul depinde de felul în care conduci. Conducerea într-un oraș cu porniri frecvente pune transmisia pe sarcină, dimpotrivă, conducerea pe autostradă sau în afara orașului pune mai puțin pe ea. Intervalul de schimbare depinde și de cantitatea de ulei din cutia de viteze. Unele sunt de 2 litri, altele 5 litri, în timp ce un volum mai mic de ulei se uzează mai repede.

Ulei în cutia automată

Chiar și în cazul mașinii, nu este necesar să neglijați schimbarea uleiului. Cu toate acestea, uleiul hidraulic este utilizat în mașinile automate și, pe lângă îndeplinirea funcțiilor comune, cum ar fi uleiul într-o transmisie manuală, are o caracteristică specială. Datorită sistemului hidraulic, creează presiunea potrivită și transmisia se deplasează corect așa cum ar trebui. Avantajul mașinilor automate este că uleiul rezistă în stare bună puțin mai mult, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie schimbat din când în când. Ar trebui să se schimbe aproximativ la fiecare 100.000 km , însoțită de rupere, schimbare întârziată sau schimbare de viteză în creștere.

Chiar dacă uleiurile din multe transmisii sunt descrise ca pe tot parcursul vieții, nu trebuie să uitați să monitorizați comportamentul transmisiei în timpul utilizării și să găsiți o dată pe drum drumul către un centru de service pentru ao schimba. Schimbarea uleiului de transmisie într-un mod economisitor de timp și eficient din punct de vedere al costurilor poate economisi adesea costuri inutile de reparații ale transmisiei, deci nu îl subestimați.

automobilio komplektacija
Meniu